33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
44,6724£% -0.16
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
2044479฿%3.95233
FRANKFURT/EUTURKHABER-Frankfurt Başkonsolosluk bünyesinde TÖB işbirliği ile Türk Kültür Merkezi’nde ‘Mesnevi ve Neyname’ konulu söyleşi ve dinleti gerçekleşti.
TC. Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Doç. Dr. M. Fatih Kılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı programa başta Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ve çok sayıda katılım oldu.
Mevlana Mesnevisinde Kur’an-ı Kerim’den ilham aldığını, Kur’an-ı Kerim’in Vahiy kaynaklı, Mesnevinin ise İlham olduğunu ifade eden Kılıç, Kur’an’ın ilk emri ‘Oku’ derken, Mesnevi ‘Bişnev’ yani ‘Dinle’ diye başlar.
Kur’an Vahiy kaynaklı, Mesnevi ise İlham kaynaklı, Kur’an ‘Fatiha işe başlar, Mesevi ilk 18 beyit ile. 23 senede peyderpey nuzulü ve edebiyatın zirvede olduğu bir zaman diliminde inen Kur’anın edebi uslübü asrının en zirvesindedir.
Mesnevi de edebi nazım türü ile yazılmış. Kur’an-ı Kerim alimlerce tefsir edilirken, Mevnevi ise şerh edilmiştir. Diğer ortak yön ise anlatım şeklinin hikayelerle olması gibi ortak özelliklerini ifade etti.
Vahiy ve ilham konusuna da açıklık getiren Kılıç, “Vahiy çalışarak elde edilemez, bu bilgiyi elde etmek için bir çaba yoktur. Onun kaynağı olan Allah çeşitli, vasıtalarla veya basıtasız olarak direkt kalbine koyar.
Vahiy herkese yöneliktir, herkese hitap eder. İlham ise kime geldiyse onu bağlar. Kısaca kabine gelen bilgidir.” Dedi.
Mesnevi’nin yanısıra Ney’in vasıflarından da bahseden Kılıç, “Ney üfleyenin marifetini ortaya koyar. Ney’deki özellik, Kur’an’da Allah cc “Ben insana kendi ruhumdan verdim’ der. Bizi insan yapan şeydir bize verilen tanrısal nefes.
Bu verilen, üflenen ruhi yön bizden Ney’e geçer.” Mevlana; ‘Musıki aşıkların ruhunun gıdasıdır’, der. Konuşmanın ardından Kılıç, Ney dinletisi ile programı sürdürdü.
Başkonsolos Tunçer, program sonunda bir değerlendirme konuşması yaparak programın hazırlanmasında katkısı olan Eğitim Ataşeliği, TÖB başkanı Musa Akdoğan ve ekibine teşekkür etti.
TV Röportajı