33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
44,6724£% -0.16
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
2044479฿%3.95233
İskender GÜNGÖR/KÖLN-Avrupa gıda devleri ürettikleri ürünleri ‘Helal ya da Vegan’ tescilleriyle Müslümanlara ve vejetaryen müşterilerine sunuyor.
Ünlü markaların ürettiği başta çikolata ve şekerleme olmak üzere yiyecek, içecek, hijyen, kozmetik ve benzeri ürünleri tüm dünya tüketiyor.
Geçen ekim ayında Almanya’nın Köln kentinde kurulan dünyanın önde gelen gıda fuarı ANUGA’da da bu yıl ilk kez HELAL konferansları oturumları yapıldı.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Endonezya, Malezya gibi ülkeler, ülkelerine girecek bu tip ürünlerde kendi akreditasyonuyla helal sertifikasyon şartı getiriyor.
Bu konuyla ilgili geçen yıl Türkiye, Helal Akreditasyon Kurumu’yla (HAK) yapılan uluslararası sempozyumda eylem planını açıklamıştı.
Bu yılın haziran ayından itibaren T.C. Ticaret Bakanlığı ülkede helal logolu ürünlerin HAK tesciliyle sertifikalandırma zorunluluğunu getirerek, uygulamaya başladı.
Öte yandan 17-21 Kasım 2023 tarihleri arasında Endonezya’nın başkenti Jakarta’da dünyanın en önemli helal çalıştayı düzenlendi.
Bu çalıştaya katılan Köln merkezli Avrupa Helal Sertifika Enstitüsü (EHZ) uzmanı Yusuf Çalkara önümüzdeki yılla ilgili gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Biz Avrupa ülkelerinin yaklaşık tamamında denetim yapıp sertifika veren bir enstitüyüz. Amacımız Müslüman tüketicilerin Avrupa’nın her yerinde kontrol edilmiş helal ürünlere ulaşımını sağlamak.
Çünkü bu sektöre maddi getiri gözüyle yaklaşan, hatta helal belgesi veren gayrimüslim şirketler var.
Biz EHZ olarak Avrupa’nın tamamında ofisleriyle yapılanmış hem fiziki laboratuvar alanında hem uzman bilirkişilerden oluşan fetva komisyonuyla sektörün aranan markasıyız.
Müşterilerimiz içerisinde Türkiye kökenli işletmeler olsa da portföyümüzdeki müşterilerimizin çoğunluğu Avrupalı şirketler.”
Avrupalı helal sertifika şirketlerinde Uzak Doğu tedirginliği
ENDONEZYA HELAL SERTİFİKAYI BAŞLATAN İLK ÜLKE
Çalkara sözlerini şöyle sürdürdü: “Malum önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa’dan ciddi ithalat yapan bazı İslam ülkeleri kendi ülke akreditasyonlu sertifika veren şirketlerin sertifikalarını kabul edeceklerini açıkladılar.
Bu ülkeler arasında Türkiye de var. Endonezya dünyada helal sertifikalandırma işini ilk başlatan ülke. Bu ülkenin verdiği helal akreditasyon nüfusunun büyüklüğünden dolayı bu alanın en geçerli ve arananı.
Endonezya 2024 itibariyle ‘helal ürünler’in akreditesiz ülkelerine giremeyeceğini deklare ettiği için akreditasyon şartı koşuyor.
Biz de EHZ olarak sertifikamızın bu ülkede de geçerli olabilmesi için gerekli evrakları hazırlayarak akreditasyon başvurumuzu yaptık.
Bu vesileyle hem 17-21 Kasım 2023 tarihlerinde Endonezya’nın Jakarta kentinde yapılan H20 HALAL WORLD 2023 fuarına katılmak, hem de akreditasyon sürecini yakından takip etmek için denetim uzmanı Yusuf Güngör Bey ile beraber Jakarta’dayız.
Bu ziyaretin ardından Malezya ve Singapur’da da konuyla alakalı görüşmelerimiz olacak. İnşallah bu uluslararası önemli bir alanda Avrupalı Türk şirketi olarak iyi bir netice ile döneriz” dedi.
Almanya’yı evinde 3-2 mağlup eden Türkiye karşılaşması Alman basınında